BIGMAT home of builders

14 postupujúcich projektov BMIAA’19

Home Akcie a novinky Big NEWS
14 postupujúcich projektov BMIAA’19

Skupina BigMat s potešením oznamuje záverečné projekty, ktoré sa uchádzajú o IV. Cenu medzinárodnej architektúry BigMat. Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční v piatok 22. novembra v Bordeaux, kde budú odhalení víťazi národných cien, ceny mládeže a veľká cena BMIAA19.

Cieľom BMIAA’19 je ocenenie a prezentácia kvalitnej architektúry a realizácií, ktoré významnou mierou prispeli k súčasnej architektonickej kultúre v Belgicku, Českej republike, Slovensku, Španielsku, Francúzsku, Taliansku a Portugalsku.

Hlavné ceny súťaže budú vyhlásené na slávnostnom večere, ktorý sa bude konať 22. novembra v Bordeaux. Na víťazov čakajú ceny v celkovej hodnote 70.000 €.

V porote majú zastúpenie uznávaní odborníci zo zúčastnených krajín. Porote predsedá, rovnako ako v predchádzajúcich ročníkoch, španielsky architekt Jesús Aparicio. Tajomníkom ceny je Jesús Donaire. Medzinárodná porota zasadá v nasledovnom zložení: Stéphane Beel za Belgicko; Petr Pelčák za Českú republiku a Slovensko; Philippe Prost za Francúzsko; Paolo Zermani za Taliansko a Fuensanta Nieto za Portugalsko a Španielsko.

V aktuálnom ročníku súťaže postúpila do finále dvojica slovenských diel: AnuAzu – dom pri jazere a Mlynica – konverzia industriálneho objektu.

Jedna z týchto realizácií získa Národnú cenu BigMat, obe budú bojovať o Hlavnú cenu BMIAA’19.

Dvojica slovenských diel vo finále BMIAA’19

AnuAzu – dom pri jazere

Vojka nad Dunajom, Slovensko
Autori: Ing. arch. Peter Jurkovič, Ing. arch. Tomáš Kovalčík, Ing. arch. Miroslav Slezák, Ing. arch. Daniel Lapšanský

 

AnuAzu - dom pri jazere

AnuAzu – dom pri jazere

Popis:

Malá chatka pri jazere určená pre kozmopolitný tvorivý pár pracujúci v Bratislave. Klienti chceli mať možnosť zamieňať sa s romantickou krajinou Vojky nad Dunajom, vzdialenou len 20 km od hlavného mesta Slovenska. Pár bol ohromený ľahkou a mobilnou povahou kočovných domov; prenosné okrúhle stany jurtov, ktoré sú tradične pokryté kožou alebo plsťou a používajú sa väčšinou v Mongolsku. Tieto domovy sa stali našou hlavnou inšpiráciou. Namiesto pridania ďalších objemov do hlavného kola sme sa rozhodli vyrezať kruhový priestor zo štvorcového.

Hlavné obytné oblasti sedia pod touto centrálnou kupolou. Pri odkazovaní na stredovekú opevňovaciu architektúru s kamennými stenami vyplnenými miestnosti sme použili zvyšné priestory na zostávajúci program. Vstavané police skrývajú na jednej strane kompaktnú kuchyňu a na druhej poschodovú posteľ. K dispozícii je manželská posteľ s výklenkom, vstavaný čítací kútik, dokonca aj kúpeľňa v jaskyni ako priestor prístupný zakrivenou chodbou.

Exteriér je pragmatická čierna skrinka zabalená do vrstvy drevených mriežkových panelov. Tie sa tiahnu nad úrovňou strechy, gestom, ktoré dáva domu určitú vzdušnosť, nedokončenú, ale stále veľmi geometrickú prítomnosť.

AnuAzu - dom pri jazere

AnuAzu – dom pri jazere

AnuAzu - dom pri jazere

AnuAzu – dom pri jazere

Mlynica – Bratislava

konverzia industriálneho objektu, Slovensko
Autori: Ing. arch. Lukaš Kordík, Ing. arch. Štefan Polakovič, Ing. arch. Jana Benková, Ing. arch. Tomáš Vrtek, Ing. arch. Roman Žitňanský

Mlynica - Bratislava - onverzia industriálneho objektu, Slovensko

Mlynica – Bratislava – konverzia industriálneho objektu, Slovensko

Popis:

Budova Mlynice je súčasťou veľkej postindustriálnej oblasti ľahkých stavebných materiálov v Bratislave. Vyrábali sa tu 60. roky 20. storočia, pórobetónové prefabrikované betónové bloky, dosky a panely. Výroba prebiehala až do roku 1992. Po privatizácii noví vlastníci komplex predali a začala sa postupná dezintegrácia štruktúr.

Architektonický návrh vychádza zo štrukturálnej logiky pôvodnej budovy. Železobetónový rám vyplnený poréznou betónovou fasádou je zachovaný a do existujúcej nádoby je vložený nový program. Fasáda sa zámerne otvára na miestach, kde sa prispôsobuje novému usporiadaniu, bez kompromisov a vzhľadom na únosnosť existujúcich obvodových štruktúr. Nové otvory majú voľnú a čitateľnú kompozíciu na rozdiel od pôvodnej racionálnej siete otvorov okien typickej pre priemyselnú budovu ventilátora.

Územie Mlynice je vertikálne rozdelené do troch funkčných blokov. Dizajn jednotlivých častí nového programu – priestory pre akcie, administratívne priestory a byty – komunikuje cez centrálne priestory bývalej výrobnej haly.

Tuhá konštrukcia konštrukčnej kostry je doplnená priehľadnými priečkami nového usporiadania, výplňovými panelmi z mäkkého dreva. Profilované steny a exponované médiá. V pôvodných betónových násypkách, ktoré sú prístupné z centrálnej haly, sa vytvárajú tri nové poschodia na správu.

Dizajn vychádza z kontrastu medzi starou a novou a zdôrazňuje kvalitu pôvodnej budovy. S týmto prístupom je potrebné zbaviť sa nepotrebných vrstiev, aby sa zdôraznila štrukturálna logika budovy, a tým maximalizoval potenciál pre jej nové využitie. Rekonštrukcia premení bývalý priemyselný komplex využívaný na čisto technickú výrobu na modernú budovu so zmiešaným využitím na kultúrne podujatia, prezentáciu firiem, administratívu av menšej časti na otvorené bývanie.

 

Mlynica - Bratislava - onverzia industriálneho objektu, Slovensko

Mlynica – Bratislava – konverzia industriálneho objektu, Slovensko

Mlynica - Bratislava - onverzia industriálneho objektu, Slovensko

Mlynica – Bratislava – konverzia industriálneho objektu, Slovensko

Ďalší finalisti BMIAA’19

Stavebniny

Nájdite odborníkov vo vašich lokálnych stavebninách Bigmat

Vyhľadať

Realizátori

Nájdite spoľahlivého realizátora vašej stavby

Vyhľadať

Rozpočet strechy

Získajte cenovú ponuku na opravu či rekonštrukciu strechy

Zadať